Diş Beyazlatma Tedavisi
Diş Beyazlatma Nedir?
Diş beyazlatma, dişlerin yüzeyindeki gözenekli mine ve dentin yapısında oluşan renkli organik ve inorganik maddelerin karbamid peroksit gibi diş beyazlatma jelleri ile giderilmesidir. Bu işlem, sarı ve renksiz dişleri ortadan kaldırmak ve diş minesinde var olan renklenmeleri gidermek amacıyla diş hekimi tarafından uygulanır.
Diş Beyazlatma İşlemi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Diş beyazlatma işlemi, dişlerin iç veya dış kaynaklı sebeplerle renklenmesi durumunda kullanılır. Diş beyazlatma, diş yüzeyini bozmadan dişleri doğal rengine yaklaştırmanın etkili yoludur.
Diş Beyazlatma İşlemi Nasıl Uygulanır?


Diş beyazlatma, fırça veya ince bir şerit yardımıyla peroksit bazlı diş beyazlatma ürünlerinin (jellerinin) doğrudan dişe uygulandığı bir tedavi yöntemidir. Bu işlem genellikle 10 ila 14 gün boyunca günde bir veya iki kez uygulanır. Diş beyazlatma yöntemleri kullanılan teknik ve uygulama alanlarına göre farklılık göstermektedir.
Diş Beyazlatma Yöntemleri:
-
Ev tipi diş beyazlatma: Ağız içinden ölçü alınarak kişiye özel uygun beyazlatma plakları hazırlanır. Bu plağa belirli miktarlarda diş beyazlatma jeli uygulanır ve plak gün içinde en az 4-6 saat veya gece uykusu boyunca kullanılır.
-
Ofis tipi diş beyazlatma (Klinik ortamda beyazlatma): Klinikte hekim tarafından uygulanır ve dişlerin üzerine sürülen beyazlatma jeli UV ışını veya lazer yardımıyla aktif hale getirilir.
-
Kombine diş beyazlatma (Ev+ ofis tipi beyazlatma): Diş beyazlatma evde ve ofis ortamında birlikte uygulanır.
-
Tek diş beyazlatma (içten beyazlatma): Kanal tedavisi sonrası renk değiştiren dişlere uygulanır.
Diş Beyazlatma ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Hangi tip diş beyazlatma yöntemi daha uygundur?
Kişinin diş rengine ve beyazlatma ihtiyaçlarına göre değişir. Dişlerde sigara, kahve veya çaydan dolayı çok fazla renklenme varsa kombine diş beyazlatma yöntemi daha etkili olur. Kişiye uygun diş beyazlatma yöntemine karar vermek için doktor muayenesi gereklidir.
Diş beyazlatmanın zararı var mıdır?


Beyazlatma yöntemleri dişlerde az da olsa hassasiyete sebep olabilir. Bu durum normal ve beklenen bir yan etkidir ve genellikle 24-48 saat içerisinde geçer. Diş hekimi kontrolünde yapılan beyazlatmanın dişlere zararı yoktur.
Dişlerin beyazlaması ne kadar sürer?
Ortalama beyazlama süresi 2-3 haftadır. Antibiyotik kullanımına bağlı grileşmelerin beyazlaması daha zor olabilir ve sonuca ulaşmak daha uzun sürebilir.
Diş beyazlatmanın etkisi kalıcı mıdır?
Beyazlatma sonrasında renk zamanla kaybolabilir. Bu süre, hastanın renkli sıvılar ve sigara kullanımına göre değişir. Beyazlatma, 6 ayda 1 veya 2 seans ile desteklenirse daha kalıcı hale gelir.
İşlem sonrasında nelere dikkat edilmelidir?
Beyazlatma süresince ve sonrasında iki gün çay, kahve, şarap, kola gibi renkli sıvılardan ve tütün mamullerinden uzak durulmalıdır.
Diş renginin farklı olmasının sebepleri nelerdir?


Diş renginin farklılık göstermesinin çeşitli nedenleri vardır. Bunlar arasında fizyolojik renklenmeler, amalgam dolgu sonrası oluşan renklenmeler, hamilelik ve bebeklik döneminde antibiyotik kullanımı, kanal tedavisine bağlı renklenmeler, kahve, çay, sigara gibi tüketim alışkanlıkları ve travma sonucu dişin içindeki canlı dokunun canlılığını yitirmesi gibi nedenler yer alır.
Ev tipi diş beyazlatma tedavisinde nelere dikkat edilmelidir?
Jeli tarif edilenden fazla uygulamamak önemlidir. Aksi takdirde plak içinden taşan jel diş etlerini tahriş edebilir. Böyle bir durumda diş etleri hemen yıkanmalı ve diş hekimi ile iletişime geçilmelidir.
Diş beyazlatma işlemini yaptırmak için yaş sınırı var mıdır?
Diş beyazlatma işlemi 18 yaşından büyük tüm yetişkinlerde uygulanabilir.
Diş beyazlatma işleminin yapılmaması gereken durumlar var mıdır?
Hamilelerde uygulanması tavsiye edilmemektedir.
Doğal ya da doğal olmayan alternatif yollarla diş beyazlatma işlemlerinin zararları nelerdir?
Doğal ve doğal olmayan yöntemlerle diş beyazlatma uygulamaları (karbonat, zerdeçal, Hindistancevizi yağı, çilek, alüminyum folyo, limon, elma sirkesi, ceviz kabuğu, çamaşır suyu vb.) dişlere zarar verebilir ve geri dönüşümsüz hasarlar oluşturabilir. Bu yöntemler kesinlikle kullanılmamalıdır.